Theater Tieret werd in 2002 opgericht en groeide in korte tijd uit tot één van de revelaties in het Vlaamse figurentheaterlandschap. De voorbije seizoenen slaagden we erin met producties zoals 'Sprook', 'Eefje Donkerblauw', 'Hybris', 'Barbie-Rama', 'Poezewoezewoef', 'Dwarf', 'Vos en Haas' en 'Land van de Grote Woordfabriek' meer dan 1500 x door de Vlaamse cultuurcentra geprogrammeerd te worden. Ook in de Nederlandse theaterhuizen zijn we graag geziene gasten. De website van het gerenommeerde Antwerpse Theater Froe Froe omschrijft Tieret als een gezelschap “met een grooooote toekomst!”.

Theater Tieret staat voor vormelijk én inhoudelijk suggestief, krachtig theater met een humoristische, speelse toets. Toch kiezen we vaak voor niet zo voor de hand liggende onderwerpen of conceptuele keuzes die we aantrekkelijk en toegankelijk trachten te vertalen naar ons doelpubliek.
Hierbij willen we een zo breed mogelijk publiek proberen boeien en prikkelen, zonder ons te bedienen van algemeenheden of open deuren. We hoeden ons voor populistische, voorgekauwde toegevingen, waarbij kinderen/jongeren als doelpubliek al te vaak worden onderschat, gepamperd en betutteld. Kortom: we kiezen voor theater dat moet beklijven, soms mag jeuken en vooral even mag blijven nazinderen.


Tieret heeft van bij de oprichting resoluut gekozen voor figurentheater in een mengvorm van acteurs, poppen/figuren/objecten en vaak live muziek. Deze mengvorm levert een boeiend spanningsveld op, waarbij de verschillende actoren elk door hun eigenheid een meerwaarde geven aan het conceptueel eindpunt. Tieret experimenteert vooral graag met de eigenheid van poppen; we tasten nog voortdurend de grenzen af van wat al dan niet kan ontstaan aan chemie tussen mens en stof of latex, tussen acteur en pop. Nog steeds verbazen we onszelf én ons publiek over de kracht van een figuur, de kracht van de ‘ver-beelding’. 
Wanneer we ons, met succes, de jongste seizoenen ook passioneel storten op het straattheater past dit wonderwel binnen deze artistieke visie. Ook op straat trachten we immers ons publiek te boeien met eenvoudige maar krachtige emoties, waarbij de verwondering centraal staat, liever dan de technische hoogstandjes.

Ons afgelegde parcours, onze speellijst, de uitnodigingen voor diverse internationale festivals, de dubbele bekroning met het Landjuweel 2005 én 2007 ... we willen de wreed schone voorsp/tellingen die ons worden toegewuifd, blijven waarmaken.

Wat je ziet als je de ogen sluit, bestaat echt ... een ogenblik lang.


zap